Word feladata, célja

A Microsoft Word  talán a leggyakrabban használt szövegszerkeszt. Az általános vagy középiskolások beadandó dolgozataitól kezdve a diploma elkésztítésén át egy szerződésig, vagy egy egyszerű levél erejéig szinte naponta hívják segítségül a Word szövegszerkesztő tudását.

Program verzió

A legújabb Word 2016 programot használom az oktatás során. Fontosnak tartom, hogy ne csak az adott verzióban lehessen használni a tudást, a lehető legáltalánosabban oktatom a programok kezelését, az esetleges eltérésekre felhívom a figyelmet.

Természetesen lehetőség van saját laptop használatára is, így az otthon megszokott környezetben folyhat az oktatás. Az online oktatás segítségével pedig el se kell mozdítani a számítógépet.

Érettségi és ECDL

A szövegszerkesztési feladatok általában a legkönnyebben megoldhatóak, így érdemes ezzel kezdeni és a lehető legtöbb pontot megszerezni az érettségin és az ECDL vizsgán.

A középszintű informatika érettségin nem szükséges, de hasznos lehet a stílusok használata, míg emelt szinten már nem érdemes nélkülük dolgozni.

Körlevél készítés

A körlevéllel tömegesen lehet előállítani dokumentumokat. Ez nem csak levelezést jelent, lehet meghívó, fizetési felszólítás vagy albérleti szerződés is. Az úgynevezett törzsdokumentumot csak egyszer kell megírni és a megfelelő adatokat (például címzett, név) egy táblázatba összegyűjteni. Ha ezek megvannak, pár kattintással több száz vagy ezer dokumentumot létre lehet hozni.

Stílusok és sablonok

A stílusok alkalmazása megkönnyíti a  dokumentum egységes kinézetének megvalósítását, gyorsabb elkészítését. A feladat elkészítése során esetleg észrevett formázási hibát az egész dokumentumban pár kattintással el lehet végezni. Ezzel időt lehet nyerni az érettségin és bármilyen vizsgán. Az egységes kinézettel elkészített szöveges dokumentumok komolyabb megjelenést kölcsönöznek.