ECDL

Mi az az ECDL?

Az ECDL a European Computer Driving Licence rövidítése, magyarul: Európai Számítógép-használói Jogosítvány. Röviden egy papírt ad, miszerint aki megszerzi, rendelkezik egy alapfokú felhasználó ismeretekkel az informatika terén.

Magyarországon az ECDL vizsgáztatás a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kezelésében van, további információk az NJSZT ECDL  weboldalán.

ECDL vizsga nélkül érettségizőknek

A 2004/2005-ös tanévtől kezdve az emelt vagy középszintű informatikai érettségi vizsgát jelesre teljesítők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetik az ECDL-bizonyítványt. Amennyiben egy érettségiző teljesíti a feltételt az érettségi megszerzésétől számítva két éven belül élhet a vizsgamentességgel.

További részletek a vizsgamentességről.

Kinek hasznos?

Manapság mindenki arról beszél, hogy mennyire fontos az “informatikai írástudás”. Az iskolákban a legtöbbeknek hosszab-rövidebb ideig oktatnak informatikát. Egyre több középiskolában arra bíztatják a tanulókat, hogy szerezzék meg a papírt.

Sajnos ahol erre kevés óra szám jut, elveszik a  tanulók kedvét az egésztől! Ilyenkor érdemes lehet néhány különórát venni magántanártól, esetleg többen összefogva páran az osztályból csoportos foglalkozás keretében. Így sokkal magabiztosabban mehetsz a vizsgázni,több esélyt adva a sikeres ECDL vizsgához.

Sokan feladják egy sikertelen ECDL modul után, pedig ha valakinek csak 1-2 hiányzik, nem érdemes feladni! Igyekszem megmutatni, hogy valójában mire is lehet használni a programokat, hogy ne csak a kötelező tananyagot lásd benne, így érdekesebbé téve a tananyagot.

A sikeres vizsga jól mutat egy önéletrajzban, ugyanakkor ha valakinek nem csak a papír számít az a megszerzett tudást felhasználhatja a mindennapokban is.